Apua ja tukea elämään

Kun mieltäsi painaa yksinäisyys, suru ja masennus, parisuhdehuolet tai mikä tahansa muu asia, voit kääntyä seurakunnan työntekijöiden puoleen. Murheiden ja elämän huolien kanssa ei tarvitse jäädä yksin. 

Ota yhteyttä

 • Kirkkoherra: Arto Penttinen 0400 914 006, arto.penttinen@evl.fi
 • Kappalainen: Timo Jokela 050 302 3664, timo.jokela@evl.fi
 • Diakoniatyöntekijät: Anne-Maria Halonen p. 040 743 2038, annemaria.halonen@evl.fi ja Johanna Konttinen p. 050 303 8176, johanna.konttinen@evl.fi
 • Muiden työntekijöiden yhteystiedot löydät täältä 
 • Nilakan alueen psykososiaalisen tuen ryhmä päivystää arkisin klo 8-15 numerossa 044 7171 998

Diakoniatyöntekijät

Elämässä on usein tilanteita, jolloin tarvitsemme apua. Diakoniatyöntekijän kanssa voit luottamuksellisesti keskustella, miettiä elämäntilannettasi tai etsiä ratkaisuja arjen ongelmiin.

Yhteydenoton aiheena voi olla esimerkiksi

 • elämäsi ilot ja huolet
 • yksinäisyys ja ihmissuhteet
 • sairaudet ja surut
 • hengelliset kysymykset / kotiehtoollinen
 • yhdessä rukoileminen
 • neuvot ja tuki arkisiin asioihin, kuten etuisuuksien hakemiseen tai vapaaehtoistyön tekemiseen seurakunnassa
 • taloudellinen tilanne

Apumme on maksutonta ja avointa emmekä edellytä kirkon jäsenyyttä. Kirkon diakoniatyöntekijät ovat sosiaali- tai terveysalan ammattilaisia.

Mikäli haluat keskustella mieltä painavista asioista tai sinulla on huolia läheisistä, voit ottaa rohkeasti yhteyttä meihin.

Diakoniatyöntekijöillä ei ole avointa vastaanottoaikaa, joten otathan yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla ja sovitaan tarvittaessa tapaaminen.

Apua ja tukea elämään

Kun mieltäsi painaa yksinäisyys, suru, masennus, parisuhdehuolet tai mikä tahansa muu murhe, voit kääntyä seurakunnan työntekijöiden puoleen. 

Vaikeiden asioiden kanssa ei ole hyvä jäädä yksin, vaan niistä on tärkeää puhua jonkun kanssa. Olipa mielessäsi iso tai pieni murhe, papit, diakoniatyöntekijät ja muut työntekijät ovat seurakuntalaisia varten.

Ikäkerhot senioreille

Ikäkerhot kokoontuvat seurakunnan omissa tiloissa Pielavedellä, Laukkalan kirkolla ja Keiteleellä. Virikkeelliset kerhot ovat kaikille avoimia ryhmiä, joihin olet tervetullut. Kerhoissa tarjoamme ilmaiset kahvit. Katso kokoontumisajat seurakunnan kotisivuilta ja ilmoitustauluilta.

Omaishoitajien ryhmä

Ryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa Pielavedellä seurakuntasalissa ja Keiteleellä Vanhustentalojen kerhohuoneessa. Ryhmään voivat osallistua kaikki omaisistaan huolta pitävät. 

Sururyhmä

Ryhmä kokoontuu kevät- ja syyskaudella. Aika ja paikka ilmoitetaan myöhemmin kirkollisissa.

Kirkon Perheasiain neuvottelukeskus

Perheasiain neuvottelukeskuksessa selvitetään parisuhteeseen, perheeseen ja ihmisen henkilökohtaiseen elämään liittyviä kysymyksiä. Palvelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia.

Asiakkaaksi hakeutuminen Kuopion toimipisteeseen: vastaanottosihteeri p. 040 4848 480, puhelinajat ovat ma–pe klo 9.30-11.30.

Lue lisää Perheasiain neuvottelukeskuksesta (Siirryt linkistä Perheasiain neuvottelukeskuksen sivuille)Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Ylä-Savon Talousneuvola

Ovatko tulosi ja menosi epätasapainossa?

Kasautuuko vuokravelka tai kulutusluotto?

Jos taloustilanteesi mietityttää, talousneuvolan asiantuntijat auttavat ratkomaan tilannettasi. Tule pienen tai suuren talouskysymyksen kanssa.

Talousongelmissa on hyvä ottaa aina ensin yhteyttä sosiaalitoimistoon tai talous- ja velkaneuvontaan.

Seurakunnan diakoniasta saat myös apua. Seurakunnan diakoniatyöntekijä keskustelee luottamuksellisesti kanssasi raha- ja velkatilanteestasi.

Talousapua ja -neuvontaa Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Kaikenikäisille tarkoitettu Talousneuvolan palvelu on maksutonta ja luottamuksellista.

Halutessasi voit asioida anonyymisti.

Talousneuvolassa voit tavata eri alojen ammattilaisia.

Toiminnassa mukana: Iisalmen seurakunta, Kela, Työikäisten sosiaalipalvelut, Iisalmen Kulttuurikeskus,  talous- ja velkaneuvonta sekä Ulosottolaitos.

Ylä-Savon Talousneuvola on avoinna ma 5.2.2024, 19.2.2024, 4.3.2024, 18.3.2024, 15.4.2024, 29.4.2024, 13.5.2024, 27.5.2024, 10.6.2024

 klo 13-14.

Ylä-Savon Talousneuvola on tavoitettavissa joka kuukauden ensimmäisenä ja toiseksi viimeisenä maanantaina klo 13.00-14.00

puh. 050 4344027.

Olemme tavattavissa Iisalmen kirjastolla osoitteessa Kirkkopuistonkatu 9, 1. krs. Iisalmi. Neuvontapisteestä vasemmalla pelihuoneessa.

Lämpimästi tervetuloa!

 

Taloudellinen tukeminen

Diakonian taloudellinen avustaminen on tarkoitettu osaksi ihmisen kokonaisvaltaista tukea. Varsinainen taloudellinen avustaminen on luonteeltaan tilapäistä ja yleensä kertaluonteista tukea vaikeasta tilanteesta yli pääsemiseksi. 

Diakoniatyöntekijän kanssa selvitetään ihmisen tilannetta aina kokonaisvaltaisesti ja aineellinen tuki on vain yksi osa auttamista. Samalla selvitellään taloudellisten vaikeuksien syitä ja punnitaan eri vaihtoehtoja niistä selviämiseksi.

Diakonian tarjoama taloudellinen tuki on aina viimesijainen tuki. Yhteiskunnan tukitoimet, kuten toimeentulotuki ja asumistuki ovat lakisääteisiä ja ensisijaisia. Diakonian antama taloudellinen apu on vasta näiden jälkeen tulevaa, tarveharkintaista apua.  Avustuksen myöntämisen ratkaisee aina ihmisen yksilöllinen tilanne.

Hakeaksesi taloudellista apua sinun ei tarvitse kuulua kirkkoon.  Apua on haettava henkilökohtaisesti, toisen puolesta ei voi asioida. 

Toimi näin, kun kaipaat apua taloudellisissa vaikeuksissa

 • Ota yhteys diakoniatyöntekijään ja sovi tapaamisaika, kerro miksi tarvitset taloudellista tukea.
 • Diakoniatyöntekijän luo voit tulla keskustelemaan ja hänen kanssaan voitte selvittää tarvittavat avut.  
 • Taloudellisen avustuksen hakemusta varten tarvitaan tositteet kaikista tuloista ja menoista. Ota tapaamiseen mukaan myös viimeisin tiliote ja mahdollinen toimeentulotukipäätös. Myös kielteinen toimeentulotukipäätös on tärkeä tieto.
 • Tapaamista varten sinun ei tarvitse tulostaa asiakirjoja, jos voit näyttää ne vaikkapa älypuhelimen pankkisovellusta hyödyntäen. Mikäli et tiedä mistä löydät tarpeelliset tositteet, voit silti olla yhteydessä diakoniatyöntekijään
 • Saavu tapaamiseen sovitusti. Diakoniatyöntekijä on vaitiolovelvollinen ja siksi asioista voi puhua avoimen rehellisesti. Avustusprosessissa selvitetään asiakkaan taloustilanne sekä tilanteeseen johtaneet syyt.
 • Avun tarve ja avun muoto harkitaan aina yksilöllisesti. 

Taloudellinen avustaminen on pääsääntöisesti kertaluonteista kriisiapua, mutta muu tukeminen on tarvittaessa pitkäaikaista. Avustaminen voi olla osto-osoitus. Joskus taloudellinen avustus voi olla myös tukea laskujen maksussa. 

Avustuksia ei voi saada käteisenä, vaan tuki toteutetaan joko maksamalla suoraan lasku velkojalle tai osto-osoituksina.

Avustusta ei myönnetä, jos

 • et hae yhteiskunnan lakisääteisiä tukia
 • et ole itse yhteydessä ja kiellät meidän välttämättömät yhteydenotot muihin auttajiin, velkojiin, asianosaisiin ja mahdolliseen edunvalvojaan
 • et suostu henkilötietojesi tallentamiseen asiakasohjelmaamme
 • annat tietoisesti vääriä tietoja tilanteestasi tai käytät myönnettyä avustusta väärin
 • et ole kirjoilla Pielavedellä tai Keiteleellä. Yhteys aina oman kunnan diakoniatyöntekijään. 

Asioihin on hyvä tarttua heti, kun ne tulevat ajankohtaisiksi! Ennakoi omaa taloudellista tilannettasi ja käänny rohkeasti puoleemme jo ennen kuin maksut alkavat kasaantua tai jäädä rästiin!

 

Henkilö pitää toista henkilö kädestä kiinni.